Jackie Bouvier Kennedy i John F. Kennedy
Profimedia //

Jackie Bouvier Kennedy i John F. Kennedy

Jackie Kennedy za svog života je stekla titulu modne ikone zahvaljujući nepogrešivim modnim odabirima koji su tada bili ispred vremena. Jedno od njezinih izdanja koje se pamti je vjenčanica koju je nosila na vjenčanju za svog prvog supruga Johna F. Kennedyja. Njihovo vjenčanje ostalo je kao jedno od najzapamćenijih, a iza raskošne vjenčanice koju je Jackie nosila krije se prava drama.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Newport Buzz (@newportbuzz)

Vjenčanje tadašnjeg senatora John F. Kennedyja i Jacqueline Bouvier izazvalo je puno medijske pažnje. Nezaboravno vjenčanje održalo se 12. rujna 1953. godine, a haljina koju je mladenka nosila ušla je u modnu povijest. Kada je ušla u crkvu u Newportu na Rhode Islandu, Jackie je sve prisutne očarala haljinom. Vjenčanica je bila napravljena od svilenog tafta boje slonovače s portretnim izrezom. Donji dio vjenčanice bila je dugačka suknja za koju je pri izradi bilo potrebno puno materijala, a imala je i sentimentalnu vrijednost. Na suknju je bila ušivena čipka u obliku ruža koju je Jackie naslijedila od svoje bake pa je taj detalj činio vjenčanicu posebnom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Winterthur Museum, Garden & Library (@winterthurmuse)

Dugačak i elegantan veo bio je usklađen s doljnjim dijelom vjenčanice, a buket je bio složen od ružičastih i bijelih orhideja i gardenija. Vjenčanicu o kojoj se i danas priča kao jednoj koja je obilježila povijest dizajnirala je Ann Lowe. 

Vjenčanica je skoro bila uništena

Vjenčanica Jackie Kennedy i dalje inspirira brojne buduće mladenke no legendarna vjenčanica skoro nije ugledala svijetlo dana. Studio u kojemu je dizajnerica Ann Lowe pripremala vjenčanicu za vjenčanje Kennedyjevih poplavio je zbog puknuća cijevi. Haljina za buduću mladenku bila je uništena zajedno s još devet haljina za djeveruše. Da stvar bude još gorja, incident se dogodio svega deset dana prije vjenčanja. Lowe je bila prisiljena krenuti dizajnirati ispočetka bez da je išta o nesretnom događaju rekla obitelji Kennedy. Popravke haljina je sama platila, a konačan rezultat vjenčanice ostat će uvijek zapamćen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Old Lives🖤 (@oldlives)

Turbulentan brak kojeg je obilježila tragična smrt

John F. Kennedy i Jackie Kennedy upoznali su se na večeri 1952. godine gdje ih je predstavio prijatelj od Jackie. Par je brzo kliknuo te su ubrzo prohodali, a krajem ljeta bili su zaručeni. U to vrijeme John F. Kennedy bio je američki senator pa se Jackie odrekla svoje novinarske karijere. Kasnije je postao predsjednik pa je Jackie tako dobila titulu prve dame. Iako je njihov brak izgledao savršeno, puno se pričalo o aferi Johna F. Kennedyja i glumice Marilyn Monroe. Također bračni par Kennedy 1953. dobio je sina Patricka koji je umro dva dana nakon poroda. Obitelj Kennedy ne može pobjeći od tragičnih nesreća i smrti, a žrtva je bio i John koji je poginuo 22. studenog 1963. u atentatu.  

Moda